Знаете ли, че Международната организация за гражданска авиация (ИКАО)  въведе

...
Знаете ли, че Международната организация за гражданска авиация (ИКАО)  въведе
Коментари Харесай

Авиопасажерът вече може да вземе до €1600 за изчезнал куфар

Знаете ли, че Международната организация за гражданска авиация (ИКАО)  вкара по-високи граници на отговорността на самолетните компании, свързани със изгубен, пропуснат или развален багаж? Асоциация " Активни консуматори " изяснява измененията, които към този момент са в действие.

Максималната сума, за която може да претендират пасажерите при проблеми с куфара, към този момент е 1288 SDR - съвсем 1600 евро. Досега тя беше към 1200 евро. SDR е характерна валута, чийто обменен курс се дефинира от МВФ. Към 20.12.2019 година 1 евро се равнява на 0.81 SDR.

Какво да предприемете?

Когато багажът ви не дойде или пристигна развален, още на самото летище на гише „ Рекламации на багажи “ попълнете т.нар. PIR – протокол с изложение на казуса. 
В период до 7 дни би трябвало да се попълни и подобен формуляр на уеб страницата на самолетната компания. В сходни случаи пасажерът може да си купи така наречен движимости от първа нужда, като пази касовите бележки за тях и след това може да изиска възобновяване на разноските от самолетната компания. Когато изтекат 21 дни, а багажът още не е дошъл, той се смята за изгубен и би трябвало да се подаде нов формуляр на уеб страницата на превозвача, с който да се изиска обезщетение за загубения багаж. Изпратете копие от билетите и багажните етикети, както и от попълнения PIR, фотоси. Запазете си копие от жалбата. Независимо дали куфарът е занимателен, загубен или развален, имате право на обезщетение, чийто размер зависи от действителната стойност на вредата в съответния случай. Много постоянно се изплаща закрепена сума на кг липсващ багаж.

Полезни препоръки При пътешестване с ценен багаж е добре да го застраховате. Освен това движимости като преносим компютър, фотоапарат, бижута или ключове за жилището не трябва да се поставят в чекирания багаж – оставете ги в ръчния си багаж. Преди полета проверете в уеб страницата на самолетната компания дали има  ограничавания за движимостите,  които ще превозвате. Ако в куфара сложите движимости като таблет, фотоапарат или други полезности, което е неразрешено, не очаквайте да бъдете обезщетени при положение на щета или загуба. Направете  снимка или видео  със наличието на куфара. Изберете си  здрав куфар.  Не разчитайте на това, че може да получите обезщетение, в случай че той е от некачествени материали и се счупи, или има остарели повреди.
Махнете всички етикети от предходни пътувания, сложете  бадж с името, адрес, имейл и телефон . Така при нужда самолетната компания ще може да се свърже с вас.​
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР